Wat te doen bij een virus melding?

Bij het gebruik van antivirus software moet eenieder zich bewust zijn van het feit dat het hebben van een antivirus beveiliging met recente virus definities geen garantie biedt tegen virus besmettingen, dit is praktisch gezien onmogelijk.

Antivirus software is in de praktijk slechts een eerste bescherming en barriëre zodat de PC niet een open doel vormt voor infecties, en dient in tweede instantie als waarschuwing voor de gebruiker wanneer er een infectie optreedt op de PC hetgeen een onveilige situatie oplevert. Hoewel het noodzakelijk gebruik van antivirus software de risico’s zal beperken kunnen deze nooit uitgesloten worden.

Na het melden van een virus infectie door uw antivirus software is het dan ook zeer raadzaam om uw PC in ieder geval te laten controleren op verborgen residu’s van het infectie incident. Het valt op dat in de meeste gevallen een goed antivirus product wel een virus signaleert, maar niet in alle gevallen zullen alle onderdelen van het virus gestopt en verwijderd kunnen worden. Veel infecties proberen bestanden in uw systeem aan te maken in diverse systeem mappen of in mappen binnen uw gebruikersprofiel en zelfs in andere profielen. De bestanden die door een virus worden aangemaakt hebben niet altijd herkenbare code in zich waarbij antivirus software zal blokkeren of waarschuwen tijdens een systeemscan. In dat geval blijft dus mogelijk een potentieel schadelijk bestand nog achter op de PC, ook al meldt het antivirus programma dat de infectie opgeschoond is. De PC gebruiker kan er dus niet zomaar vanuit gaan dat de PC “schoon” is nadat de antivirus software een virus verwijderd heeft. Gebruikt u dan ook geen internet bankieren en typt u geen wachtwoorden meer in op de PC na een virus waarschuwing, en herstart u bij voorkeur uw PC ook niet. Na een herstart worden mogelijk nog meer infecties actief omdat deze in de opstart van de PC zijn klaargezet. Als u gewoonlijk elke dag uw PC uitschakelt na gebruik kunt u het beste de PC net als altijd uitzetten en daarna eerst laten controleren.

Wanneer uw PC gewoonlijk dag en nacht aan blijft staan en reeds ouder is dan ongeveer 3 jaar kunt u deze beter niet uitschakelen totdat deze gecontroleerd kan worden. In dat geval is het verstandig de netwerkkabel uit uw PC te halen(of bij een laptop de wifi uit te schakelen) en de PC aan te laten staan. Wat u ook kunt doen is de PC laten herstarten en tijdens de tekst modus beginschermen van uw PC BIOS op de “pause” toets op het toetsenbord te drukken. Wat er dan gebeurt is dat de PC blijft wachten en niet doorstart. U ziet dan dat de PC in hetzelfde scherm blijft staan. In de BIOS schermen kan er geen infectie actief zijn dus gebeurt er verder niets. Een ander voordeel is dat u niet persé de netwerkkabel uit de PC hoeft te halen wanneer deze in de BIOS schermen gepauzeerd is. Door de PC op die manier aan te laten staan voorkomt u schade vanwege de leeftijd bij een PC die langere tijd dag en nacht heeft aangestaan. De PC blijft warm, de harddisk blijft draaien, hierdoor is de situatie meer stabiel en veilig totdat de controle gedaan kan worden. Mocht het niet lukken om de PC te pauzeren met de pause toets dan kunt u altijd de netwerkkabel uit de PC halen.

Het verdient aanbeveling om uit voorzorg regelmatig automatisch “images” van uw PCs te maken op bijvoorbeeld een netwerk medium waardoor er na optreden van een infectie incident terug gegaan kan worden naar een “schone” werkende kopie van uw besturingssysteem en uw gegevens. Vooral wanneer uw PC software gebruikt die lastig opnieuw te installeren is. In dat geval zou indien het backup image schoon is er geen herinstallatie van het besturingssysteem en de software nodig zijn. Dit kan tijd en kosten schelen, en mogelijk ook de hinder voor uw werkzaamheden zoals veroorzaakt door een noodzakelijke herinstallatie. Ook hierbij is het natuurlijk belangrijk te waken over virus incidenten en hierna zo spoedig mogelijk in te grijpen om uw onaangetaste PC image niet te laten overschijven met een geïnfecteerde kopie. Bij een infectie incident is het verstandig om meteen uw backup medium af te koppelen en eerst uw PC volledig te laten nakijken. Voorwaarden voor images maken zijn onder andere wel dat de harddisk in goede conditie is (geen oppervlakte problemen op de harddisk) en er geen software storingen in het besturingssysteem aanwezig zijn. Als u helemaal zeker wilt zijn over de conditie van uw PC kan Knaap IC uw harddisk controleren of het schijfoppervlak hiervan in goede conditie is.

Voor het controleren van uw PC na een waarschuwing van een virus infectie Knaap IC u graag. Wanneer uw PC toch al op infecties gecontroleer moet worden kan als u dat wilt er ook een controle van de harddisk gedaan worden.







De informatie zoals beschikbaar gesteld op deze website is puur informatief bedoeld en met de uiterste zorgvuldigheid samengesteld. Voordat u eventuele tips en advies op deze website uitvoert moet u zich wel bewust zijn dat dit ten alle tijde geheel voor uw eigen risico is, Knaap IC kan hiervoor geen aansprakelijkheid accepteren. Het is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van Knaap IC kopieën te maken en/of te publiceren van de tekst en informatie op deze website. Vindt u de informatie nuttig en wilt u deze onder de aandacht brengen bij bezoekers van uw eigen website of blog, verzorgt u dan uitsluitend een link naar de betreffende pagina.