Wat is de essentie van ICT in de moderne tijd?

Er is veel ontwikkeld op ICT gebied. Maar eigenlijk ook weer niet wanneer je goed en doortastend kijkt vanuit een geïnformeerd perspectief naar de essentie van wat er ontwikkeld is en wordt.

Tegenwoordig zie je dat steeds meer mensen het besef krijgen dat bewustwording en "wakker worden" een steeds belangrijker concept worden in de moderne beschaving. Doordat mensen elkaar bereiken via internet kunnen ze steeds makkelijker van gedachten en waardevolle ervaringen wisselen en hierdoor wordt de mensheid als geheel beter, wijzer en sterker. Hierbij hoort ook het beseffen van essentie van dingen, en bewustwording van wat er gebeurt in recente ontwikkelingen. Daar hoort ook de ICT technologie bij.

Wat ICT echt is kun je pas echt goed begrijpen door naar de geschiedenis ervan terug te kijken en daar een analyse van te maken. Hierdoor krijg je een veel beter perspectief erop. In de jaren 80 waren er zeer weinig computers voor thuisgebruik en kleine bedrijven. De kosten van mainframes en CP/M systemen voor bedrijven waren gewoon veel te hoog om effectieve computer technologie te kunnen aanschaffen voor een redelijk budget. Er waren slechts zeer beperkte computers die ten tonele verschenen.

Hier is iets aan veranderd doordat het enorme en beroemde bedrijf IBM plotseling besloot om "ook" een home computer voor thuisgebruik te ontwikkelen. En het belangrijkste besluit van IBM hierbij was om dit niet door typische IBM mensen(lees: bureaucraten) te laten doen maar juist door medewerkers die eigenlijk veel te briljant waren om alleen maar een "effectief" doch eenvoudig wieltje in de IBM machine te vormen. Deze mensen werden in het verleden vaak opzij geschoven naar posities die binnen IBM weinig tot niets betekenden. In deze functies werd niets gedaan met hun werkelijke mentale talenten en bijzondere visie op computer technologie.

Daar kwam gelukkig een einde aan: Frank Cary was destijds voorzitter in het bestuur van IBM en hij wou al jaren een voordelige thuiscomputer ontwikkelen binnen IBM omdat de computers van IBM veel te duur waren voor thuis en kleinzakelijk gebruik. Hij vormde buiten de bureaucratie van IBM om een afzonderlijke producttak met ontwikkelaars die binnen IBM onconventionele ideeën hadden. Aanvankelijk had Bill Lowe even de leiding maar toen die een promotie kreeg droeg hij het project over aan Don Estridge. Don was verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de nieuwe thuiscomputer van IBM. Hij had hiervoor direct contact met Frank Cary en kon hierdoor beslissingen binnen IBM geregeld krijgen die nodig waren voor het project. Don had een eigen visie op een computer voor thuisgebruik, maar zijn visie was eigenlijk veel groter dan een simpele computer. Door gebruik te maken van onderdelen die op dat moment geproduceerd werden en het ontwikkelen van een open industrie concept computer werd onder leiding van Don de eerste PC ontwikkeld. Deze PC bevatte zulke effectieve en bruikbare concepten en mechanismen dat hij een enorm potentieel bevatte voor feitelijk oneindige toepassingen. Het PC ontwerp was zijn tijd heel ver vooruit.

Waarom was die PC nu zo belangrijk en anders? Omdat de IBM PC de eerste betaalbare echt nuttige en bruikbare computer technologie vormde die geleidelijk aan binnen een betaalbaar bereik kon komen voor thuisgebruikers en kleine bedrijven met een beperkt budget. De IBM compatible PC begon eerst met een zeer eenvoudige 8 bit processor van Intel, zeer weinig werkgeheugen en alleen een floppy station. Echter al vrij snel werd het duidelijk dat de PC een enorme stap voorwaarts was voor een enorme groep potentiële gebruikers. De technologie van PCs werd al snel geadopteerd door allerlei andere fabrikanten wereldwijd. Ook zagen software ontwikkelaars er al snel een grote toekomst in, hetgeen resulteerde in een steeds groter wordende software catalogus die op PCs kon werken. Het PC ontwerp was ook gebaseerd op een concept waarbij de hardware een zeer grote uitbreidbaarheid door middel van upgrades bevatte. Een basis PC systeem kon opgeschaald worden door uitbreidingen waarbij de functionaliteit ervan aanmerkelijk groeien kon. Dit upgrade en uitbreidingsconcept maakte de PC ook zeer aantrekkelijk voor bedrijfsgebruik. Meer functies konden gemakkelijk beschikbaar komen wanneer nodig.

Vervolgens ontwikkelde de PC groep van IBM onder leiding van Don Estridge een 16 bit versie van de PC, de PC/AT. Toen deze uit kwam bleek dit systeem zo krachtig, zo betaalbaar voor de hoeveelheid rekenkracht die je kreeg, en zo veel potentiële toepassingen te hebben dat zelfs de grotere bedrijfssystemen van IBM erdoor effectief konden worden vervangen. Er is een hele tijd geweest nadat de PC/AT net op de markt kwam, dat geen enkele fabrikant in staat was eenzelfde systeem voor diezelfde "betaalbare" prijs op de markt te kunnen zetten. IBM was ver vooruit op de concurrentie op dat moment en kon toen een tijd lang niet eens voldoen aan de vraag naar nieuwe PC/AT computers, zo groot was de behoefte. Op mijn GitHub pagina kun je in het Engels meer details lezen over deze iconische PC/AT.

Nadat de PC/AT de industrie standaard van PCs, bedacht door IBM, zodanig versterkt had dat deze niet meer weg te denken was in onze beschaving, kwam ook al snel de ontwikkeling op gang van nog snellere hardware door Intel, die de 386 processor en de zeer geavanceerde 486 processor ontwikkelde, en door de vele "kloon" bedrijven die IBM compatible PC hardware fabriceerden. De PCs daalden vervolgens sterk in prijs door de enorme aantallen die werden geproduceerd, en voor het eerst, in de vroege jaren '90, kon men voor thuis zowaar een PC kopen voor een relatief veel goedkoper bedrag dan ooit. Eén van die kopers toen was ikzelf toen ik nog op school zat. Ik ging de IBM winkel binnen gewoon om te kijken, en ontdekte dat men zelfs een voor mij betaalbare PC in de aanbieding had, de IBM PS/1 model 2121, een eenvoudig 386SX model. De basiseenheid hiervan heb ik bewaard en hij doet het nog steeds na enkele modificaties. De besturingssoftware op PCs werd ook steeds gebruikersvriendelijker waardoor gebruikers meer intuitief konden werken met PCs die een grafische bediening mogelijk maakten.

Daarna kwam er internet connectiviteit die steeds meer informatie beschikbaar maakte voor thuisgebruikers en bedrijven. Er werd foto en videobewerking met een PC mogelijk, en dankzij de super getalenteerde programmeurs van ID software kwamen de eerste PC spellen uit die een serieus alternatief vormden voor Arcade spellen en spelconsole spellen zoals van Nintendo en Sega.

Deze gebeurtenissen hebben de kern en de essentie van de huidige ICT technologie voortgebracht. Zo kreeg de mensheid een aantal belangrijke gereedschappen binnen handbereik die onze beschaving dienen:

  • het kunnen organiseren van informatie in bruikbare vormen voor allerlei nuttige toepassingen
  • het kunnen opslaan en bewaren van steeds meer informatie op een PC systeem
  • het kunnen veilig stellen van informatie door middel van backup methodes
  • verbetering van communicatie door electronische post en websites
  • ontwerpen en tekeningen maken door middel van een computer

Wat gebeurde er daarna? In de recente decennia is er een ontwikkeling ontstaan van technologieën die als je deze tot op de kern bekijkt, hoofdzakelijk als doel hebben om inkomsten te genereren voor grote corporaties die deze technologieën bedacht hebben. Deze beargumenteren dat deze technologieën "modern" en "trendy" zijn, en de toekomst voorstellen. Men probeert de zo belangrijke en essentiële PC, de echte motor van de ICT technologie, een beetje naar de achtergrond te schuiven als "legacy", "vintage" of "classic" apparaat. Men moet de computer maar weg gooien na een paar jaar en dan steeds een nieuw model kopen.

Tegenwoordig probeert men alle technologie in een richting te duwen die een verdienmodel stimuleert van abbonnementen en van trends dat onze data beter in de "cloud" bewaard zou moeten worden. Alle ontwikkelingen, als je ze tot op de kern analyseert komen op een paar punten terecht waarvan het belangrijk is om je erover bewust te zijn:

  • dwingen van gebruikers richting abonnementen nodig hebben
  • dwingen van gebruikers dat deze hun gegevens op internet (cloud) moeten uploaden en hiervoor een steeds duurder wordend abonnement moeten gaan betalen
  • het steeds meer verminderen van gebruiksgemak van besturingssoftware op PCs waarbij men gebruikers de vrije keuzes afpakt en deze vervolgens in een bepaalde richting van consumptie-achtig gebruik dwingt
  • het ongemerkt verspreiden van informatie over gebruikers zoals interesses en voorkeuren voor commerciële reclame doeleinden

Grote software corporaties willen het PC gebruik zodanig veranderen dat gebruikers straks geen eigendom meer hebben van hun PCs en de informatie erop. Zowel de rekenkracht als de data opslag zou geheel in de cloud, op het internet bij hosting bedrijven ondergebracht moeten worden als je de ontwikkelingen bekijkt die men voor ogen heeft. Op die manier worden gebruikers afhankelijk gemaakt van de hosting bedrijven die vervolgens de kosten langzaam laten stijgen. Er wordt vaak reclame gemaakt met kleine maandbedragen voor abonnementen die echter steeds hoger worden omdat men meer afhankelijk wordt van ICT die alleen door middel van hosting beschikbaar gesteld gaat worden.

Hoe doen bedrijven dit eigenlijk? Door het afdwingen van online logins van gebruikers op hun PCs en het onmogelijk maken om lokaal op je PC in te kunnen loggen zonder internet account, door het "updaten" van bestaande software oplossingen waarbij de gebruiker geen keuze meer overheeft dan het kiezen voor de cloud versies. Centraal thema hierbij is een enorme stijging van de kosten voor zelfs het meest eenvoudige ICT gebruik.

Gebruikers moeten zich ernstig afvragen of dit wel een wenselijke ontwikkeling is. Zodra alle ICT, zowel rekenkracht als data, op het internet staat, is het eigenlijk niet meer van de gebruiker zelf. Je hebt de informatie niet meer in je eigen bezit, want je staat de informatie af aan een hosting bedrijf. Je kunt alleen toegang verkrijgen tot jouw informatie wanneer het hosting bedrijf het toestaat dat je er toegang toe krijgt, er geen storingen zijn en je een werkende internet verbinding hebt. Zo wordt men steeds meer afhankelijk van internet en datacenters en steeds hogere wederkerige kosten hiervan. En waarvoor eigenlijk? Voor eenvoudig computergebruik en uitwisselen van documenten, hetgeen we allang konden doen in de jaren 90.

Een ander thema is: hoe veilig zijn je gegevens eigenlijk op het internet door alles in een server op internet te gaan uploaden? Wel, eigenlijk niet zo veilig natuurlijk. Door systemen direct en continu met het internet te verbinden, worden deze ook het doelwit van alle hackers wereldwijd, die dag en nacht proberen de informatie erop te stelen, wissen of openlijk beschikbaar te maken. Met andere woorden, zodra een hacker toegang heeft verkregen tot een cloud systeem, kan hij feitelijk doen wat hij maar wil met de informatie die erop staat. Er zijn veel meer hacks gebeurd dan mensen weten, als je een beetje zoekt kun je veel voorbeelden ervan vinden. De informatie in cloud systemen op internet wordt misbruikt en mensen hebben er veel overlast door.

Het is belangrijk te overwegen, wil je meedoen aan de bevordering en het in stand houden van deze trends of juist niet? Door er gebruik van te maken, geef je ook aan dat je het ermee eens bent hoe het gebeurt. De bedrijven worden gestimuleerd en gaan steeds verder in hun proces. Net zo ver tot de informatie en rekenkracht niet meer van de gebruiker is.

Ik zet me in voor bewustwording en help waar ik kan gebruikers van ICT technologie hun data integriteit en ICT gerelateerde autonomie te behouden. Er zijn talloze oplossingen beschikbaar om dit te realiseren. Een bijkomstig voordeel van alle evolutie van PC technologie!

Kijk eens in mijn andere thema's waar ik enkele zeer nuttige ICT oplossingen beschrijf voor thuis of voor bedrijven. Centraal thema: wat je koopt is van jezelf en de informatie die je erop verwerkt en bewaart ook. Dit vormt geen enkele belemmering voor het effectief online uitwisselen van documenten en informatie. Door middel van bijvoorbeeld VPN technologie kun je op een zeer veilige wijze via internet gewoon bij jouw informatie komen die je thuis of op jouw bedrijf bewaart. De internet verbindingen zijn tegenwoordig zo snel dat dit geen enkele beperking meer vormt. Bij voorkeur geen abbonnementen ergens voor nodig moeten hebben behalve je internet en antivirus natuurlijk hetgeen een vergoeding voor een echte nuttige dienst betreft die je niet op andere wijze kunt verkrijgen.

Ik houd mij ook bezig met research over PC technologie, en de ontwikkeling en recreatie ervan in mijn eigen open source PC ontwerpen. Ik volg als het ware de ontwikkelingen in mijn eigen ontwerpen die in de jaren 80 en 90 hebben plaatsgevonden en los de ontwerp problemen op die men destijds ook tegenkwam. Ik vind dit belangrijk om een nog beter besef en inzicht te krijgen. Door mijn werk heb ik geleerd om bijvoorbeeld de 80286 processor van Intel echt diepgaand te "snappen". Hierdoor krijg ik steeds meer waardering en respect voor IBM, het werk van Don Estridge en de processor technologie die Intel ontwikkeld heeft.

Daarnaast zet ik me ook in voor het behoud van historische technologieën die de mensheid zo goed gediend hebben, om te voorkomen dat bepaalde gesloten(lees: onbekende) ontwerpen geheel zullen verdwijnen in de toekomst wanneer er straks geen werkende exemplaren meer van overgebleven zijn. Door een compleet digitaal ontwerp beschikbaar te hebben en houden voor studie en hobby doeleinden die nog de ervaring van het gebruik van zo'n iconisch systeem kunnen bieden, kan de essentiële historische technologie voor altijd bewaard blijven. Mijn ontwerpen publiceer ik op het GitHub platform, uitsluitend voor niet commerciële en educatieve doeleinden.

Op het VCF Forum heb ik een soort blog geschreven over de ontwikkeling van mijn eigen wetenschappelijke research over de IBM PC/AT model 5170, en het ontwikkelproces om dit systeem in modernere maar concept getrouwe vorm te reproduceren. Ik ben nog een stap verder gegaan en heb diverse ICs van Intel zoals de 82284 en 82288 in mijn eigen oplossingen vervangen zodat die niet meer nodig zijn om een PC/AT te kunnen bouwen. Ook de complexere 74LS646 en 74LS612 heb ik vervangen in alternatieve vormen. Het blog vervolgt mijn research over de zeer geavanceerde Intel 80486 processor. De volgende stap is een combinatie systeem dat zowel met een 80286 als met een 80486 processor zal kunnen werken. Voor mensen met nostalgische herinneringen  aan computer gebruik in de jaren 80 en 90 is dit misschien best interessant om eens naar te kijken, of bijvoorbeeld voor educatieve doeleinden.