Linux besturingssysteem voor PCs en servers

linux

Linux is een besturingssysteem voor PCs en servers en is vaak veel minder bekend bij PC gebruikers, hoewel dit de laatste jaren gelukkig aanzienlijk begint te veranderen. In de meeste ICT opleidingen wordt standaard reeds veel aandacht aan linux besteed. Dit is uiteraard niet voor niets. Ook komt het in veel apparaten voor dat hierin een linux besturingssysteem als basis dient voor het functioneren van het apparaat. Denkt u aan televisies, internet modems/routers, wifi access points, noem maar op.

Het is een feit dat het merendeel van het internet draait op linux servers. Dat heeft onder andere met de betrouwbaarheid, stabiliteit, professionaliteit en flexibiliteit van linux te maken en daarnaast zeker ook met het feit dat voor de installatie van linux geen licentie aangeschaft hoeft te worden. Linux heeft een lange historie van ontwikkeling en wordt continu verbeterd. Hierbij verandert echter de basiswerking van het besturingssysteem niet tot slechts nauwelijks omdat het basisconcept reeds perfect functioneert in de visie van de makers. Deze visie deelt Knaap IC zeker ook. Linux biedt veel voordelen die dus ook zeker een belangrijke reden kunnen zijn om voor linux te willen kiezen in uw ICT.

De laatste tijd zijn er veel verschuivingen in de ICT gaande. Hierbij is het opvallend dat gebruikers steeds meer (durven) rond (te) kijken naar alternatieven voor bestaande traditionele dure en in nieuwe versies steeds trager en complexer wordende besturingssystemen. Enerzijds valt het op dat steeds meer gebruikers kiezen om over te stappen op een Apple computer en besturingssysteem. Dit zijn onmiskenbaar fantastische apparaten. Wat veel gebruikers echter niet beseffen is dat indien men aan andere oplossingen denkt dan de traditionele zaken, en de wens heeft om over te stappen op iets anders, men zeker ook kan overwegen om voor linux te kiezen.

Linux kan zowel servers als PCs van een besturingssysteem voorzien. De mogelijkheden hierbij zijn vrij uitgebreid en kunnen naar wens zeer eenvoudig worden aangepast. Op die manier heb je een besturingssysteem op maat.

Het Linux besturingssysteem kan in twee basisvormen onderscheiden worden:

Linux voor servers - tekst gebaseerde versie van linux. Doordat je het grafische aspect weglaat heeft de server meer prestaties vrij om daadwerkelijk te doen wat deze moet doen. Configuratie gebeurt volledig via een tekst terminal verbinding met de server. In die verbinding kunnen alle wijzigingen en onderhoud gedaan worden van het besturingssysteem.

Linux voor grafische bediening - desktop besturingssysteem. Dit besturingssysteem kan net als traditionele oplossingen met de muis bediend worden, waarbij men meerdere programma vensters naast elkaar kan gebruiken en tussen de vensters gemakkelijk kan omschakelen en grafisch informatie ertussen kan uitwisselen. Ook kunnen in beperkte mate sommige programma's van andere, traditionele besturingssystemen binnen een grafische linux omgeving draaien. Hiervoor kan de emulator software "wine" gebruikt worden.

De grafische aspecten van linux worden door een "desktop engine" gerealiseerd die bovenop de tekst gebaseerde ondergrond draait zoals men op linux servers vindt. Na opstarten van de basis wordt de desktop engine automatisch ingeladen. Voor deze desktop engines zijn diverse keuzes voor verschillende soorten hiervan mogelijk, afhankelijk van wat de voorkeur van de gebruiker is. Ook hierin zijn er continu nieuwere en mooiere ontwikkelingen te vinden.

Of voor een bepaalde toepassing linux een optie is hangt mede af van de software die gebruikt moet worden binnen een bedrijf. Voor normale kantoortaken zoals documenten bewerken, internet gebruik en emailen voldoet linux al meer dan ruimschoots. Ook bij de grotere printerfabrikanten valt te merken dat men linux als besturingssysteem zeer serieus neemt. In sommige gevallen bleek het zelfs veel eenvoudiger om een printer in linux te installeren dan in diverse andere besturingssystemen. Ook is de installatie net als bij alle andere linux software zeer snel klaar. Bij dit soort zaken kun je de kracht van linux duidelijk zien. Over het algemeen valt het in de praktijk op dat wanneer men eenmaal voor linux gekozen heeft en de voordelen ervan heeft leren kennen, men niet meer terug wil naar de traditionele besturingssystemen.

 

Een ander niet onbelangrijk voordeel van linux is dat dit besturingssysteem in de praktijk nauwelijks last heeft van virus infecties vergeleken met traditionele besturingssystemen. Desondanks blijft het uiteraard altijd zeer raadzaam om ten alle tijden antivirus software te gebruiken, ook met het linux besturingssysteem. Grote fabrikanten van antivirus software zoals NOD32 leveren dan ook prima oplossingen die op linux PCs geïnstalleerd kunnen worden.

Ook is de ondersteuning van koppelingen van mappen naar een centrale server binnen linux veel flexibeler dan met traditionele besturingssystemen. Men kan in linux zelfs op mapniveau een koppeling maken naar een server, waarbij elke gewenste map naar een server verwezen kan worden, waardoor die server dus ook van de inhoud van de map gemakkelijk automatische backups kan maken. Voor toepassingen die de map gebruiken is er geen enkel verschil of de map nu naar een server opslag is gekoppeld of dat het een lokale map betreft. Dit principe is echt fantastisch vanuit een technisch oogpunt bekeken. Het gebruik van uw PC wordt nog veiliger met linux met eenvoudige automatische backups van uw belangrijke mappen. Backups blijven een belangrijke bescherming tegen allerlei ICT calamiteiten.

In de praktijk kan er nog veel meer gebruik gemaakt worden van linux dan nu het geval is.

Knaap IC laat u graag zien hoe linux voor uw bedrijf flexibel inzetbaar is.

 

De informatie zoals beschikbaar gesteld op deze website is puur informatief bedoeld en met de uiterste zorgvuldigheid samengesteld. Voordat u eventuele tips en advies op deze website uitvoert moet u zich wel bewust zijn dat dit ten alle tijde geheel voor uw eigen risico is, Knaap IC kan hiervoor geen aansprakelijkheid accepteren. Het is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van Knaap IC kopieën te maken en/of te publiceren van de tekst en informatie op deze website. Vindt u de informatie nuttig en wilt u deze onder de aandacht brengen bij bezoekers van uw eigen website of blog, verzorgt u dan uitsluitend een link naar de betreffende pagina.